Van Raadzaal naar multi-functionele ruimte

Oude Raadzaal Gemeente Zeist

“Een historische ruimte met het statige gevoel van toen en de functionaliteit van vandaag” Dit is het uitgangspunt geweest voor ons ontwerp. Hierin staat verbinding zoeken centraal, ontmoeten wordt vanzelfsprekend en de ruimte zal multifunctioneel inzetbaar zijn. Het maken van een duurzaam ontwerp en het hergebruik van materialen is hierin voor ons vanzelfsprekend.

Situatie: In 2015 werd het bestaande monumentale gemeentehuis uitgebreid met een grote, moderne aanbouw. Deze nieuwe aanbouw bevatte een grotere raadzaal, omdat de oude raadzaal niet meer voldeed aan de huidige eisen. Hierdoor werd de oude raadzaal nauwelijks meer gebruikt. Deze monumentale ruimte, met grote historische waarde voor de Gemeente Zeist, was toe aan een nieuwe functie en een frisse wind.

Opdracht: De oude raadzaal had een nieuwe bestemming nodig om weer gebruikt te worden en toegankelijk te zijn voor iedereen binnen de gemeente Zeist. Dit herbestemmingsproject omvatte een volledig nieuw indelings- en kleurenplan met behoud van de historische elementen. Het zoveel mogelijk hergebruiken van bestaand meubilair en meubels van historische waarde was een belangrijke wens. Het gebruik van de oude raadzaal had een gevoelsmatige drempel; door de ruimte een nieuwe, multifunctionele bestemming te geven, zou deze drempel grotendeels verdwijnen.

Onze bijdrage: De oude raadzaal werd het hoofdkwartier en ademt nog steeds de geschiedenis van Zeist. De oude historische elementen, zoals de originele tribune, burgemeestersstoel en lambrisering, zijn behouden en hergebruikt. Tegelijkertijd kreeg de ruimte een moderne uitstraling door het toevoegen van kleur en details, zoals een visgraat tapijt, akoestische wandbekleding, frisse kleuren en beplanting. De nieuwe flexibele indeling maakt het mogelijk om de ruimte zowel voor groepen als individueel te gebruiken.

Resultaat: De oude raadzaal wordt vandaag de dag weer veelvuldig gebruikt en wordt als een prettige ruimte ervaren. Met dit project dingen we mee voor de Herengracht Industrie Prijs 2018!

Klaar voor de volgende stap?
Contact opnemen